English (Google Translate)

Saturday, July 30, 2005

Ett stycke historia

Nu när jag inte längre har tillgång till bil, fick det istället bli en tågresa mellan Limmared och Göteborg. Jag gillar att åka tåg. Detta om tåget inte är överpackat vill säga. Mängder av folk skulle in till Göteborg och Ullevi för att titta på U2:s konsert. Det blev till att sätta sig där man stod. En ide jag inte var ensam om. Röran var så massiv att konduktörerna helt enkelt inte kunde sköta sitt jobb och därför inte heller kollade biljetterna längre.

Strax efter stoppet i Borås, kom det fram en kille till mig. Det visade sig vara en gammal bekant från Tranemo, Tommy Lorentsen. Vi hade massor att prata om. Det mest fascinerande var att han var nere i Thailand när Tsunamin slog till, och hade filmat det dessutom.

-It's coming another wave!, ropar han på filmsnutten. Han står inne i hotellets matsal och man ser en våg välla in mot hotellet. Vattnet stiger och stiger. Han filmar ner vid sidan av hotellet där man ser ett äldre par vid ett parasoll dras med av vågen.

Tommy hade tur. Vattnet slutade stiga inne på hotellet i precis rättan tid. Det blev en luftficka för honom att andas i. Kameran förstördes, men han bände upp den och fick ut filmen. En film som spridits över hela världen. Ett stycke av ovärderlig historia.

Plötsligt stannade tåget till. Vi var nu framme i Göteborg.

No comments: