English (Google Translate)

Saturday, August 18, 2012

Road trip 9

MOUNT RUSHMORE, SOUTH DAKOTA. Lördagen blev något av en turistdag för vår del. Det föll sig så att det blev tre olika nationalparker. Först körde vi igenom Badlands vilket var som att komma till en helt annan planet. Otroligt egentligen vad naturen kan åstadkomma. Efter det drog vi vidare till Mount Rushmore i South Dakota. Jag har länge velat se de stentuffa presidenterna där uppe på berget.

Till sist blev det en runda för att se Devils Tower vilket är återstoden av en urtida vulkan. Tilläggas kan att Devils Tower har varit med i en mycket känd film regisserad av en ung Steven Spielberg. Kanske kan någon gissa vilken film det är?
3 comments:

Claes Thureson said...

Åh vad gärna jag vill åka dit och se landskapen! Berget var väl med i Närkontakt av tredje graden?

Det fina med Devils Tower, som består av bergarten basalt, är att den är pelarförklyftad. När smältan stelnade, och krympte, bildades sexkantiga (ibland 4, 5 och 7 kanter) pelare, det är de man ser som långa ränder. Den kanske mest kända pelarförklyftade basalten är Giant's Causeway på Nordirland. I Sverige kan man hitta en liten klump utanför Röstånga i Skåne

Jag passar på att tipsa om en geologiblogg med mycket bilder på vackra formationer och landskap i västra USA, Geotripper (http://geotripper.blogspot.se/).

Lycka till med resan, spännande att följa!

Anonymous said...

M.P "gissar" på att filmen är - närkontakt av tredje graden.

//M.P

Pontus Höök said...

Tack för den informationen Claes! Och ni båda gissade rätt på filmen också. Undrar om jag vågar erkänna att jag inte sett filmen själv..