English (Google Translate)

Wednesday, November 03, 2010

Så här gör jag mina ljudbildspel

Efter att ha fått diverse frågor om hur jag gör mina ljudbildspel, så tänkte jag i detta inlägg beskriva hur det går till när de produceras:

Utrustning:
Edirol R-09
Sony hörlurar
Canon 5D
24-70/2.8

Software:
Final Cut Pro
Soundslides

När jag gör ljudbildspel vill jag inte ha för mycket utrustning med mig så att det hindrar min rörlighet. Jag nöjer mig oftast med en 5D och ett 24-70/2.8-objektiv. Vid fotograferingstillfället tänker jag på att variera vinklar och avstånd. Det är viktigt att ta mycket detaljbilder och bildserier för att slutresultatet ska bli så fylligt som möjligt. Sök också aktivt efter bilder som funkar som start och slut. Fotografera ohämmat. 400 bilder vardera var utgångspunkten för ljudbildspelen du ser nedan.

Håll öronen öppna för ljud i omgivningen som du kan använda som bakgrundsljud. Det ger en extra dimension till ljudbildspelet. När du ställer frågor så är det avgörande att du ställer dessa så att du får fullständiga meningar som svar. Om du tex frågar: "Vem är din favoritpresident?" så är risken stor att svaret bara blir namnet på denne president. Fråga istället: "Kan du berätta vem din favoritpresident är?", då är det större chans att svaret blir: "Min favoritpresident är.....". 4-5 svar brukar oftast räcka till ett ljudbildspel.

När jag producerar ljudbildspelet så börjar jag med bilderna först. Jag väljer ut 30-40 bilder som jag sedan "batch"-processar i Photoshop. Därefter går jag in på varje bild och gör smärre justeringar. När dessa är färdiga laddar jag upp dom i Soundslides. Där lägger jag bilderna i den ordning jag vill ha dom. Sedan går jag över till att redigera ljud i Final Cut Pro.

För att kunna uppskatta hur lång ljudfilen behöver vara så räknar jag med att varje bild ska visas i 5 sekunder innan nästa visas. 40 bilder är alltså då 3 minuter och 20 sekunder. För att få en stämning i bildspelet från start kan det vara vits att börja med något ljud som frammanar en känsla. Intressant bakgrundsljud eller helt enkelt stämningsfylld musik kan då vara en bra början. Hittar man rätt direkt ger resten sig oftast själv.

Jag går mycket på magkänsla för att få till ett bra driv i storyn. Små justeringar kan ibland göra underverk. Allt som oftast får jag gå tillbaka och omredigera ljudet för att det ska passa så bra som möjligt med bilderna. När jag är nöjd med slutresultatet exporterar jag det till datorns skrivbord. I mappen som som då skapas ska du leta efter "publish_to_web". Det är den du laddar upp på internet för att publicera bildspelet.

Har jag missat något? Var inte rädd för att ställa frågor i kommentatorsfältet.

11 comments:

Stefan said...

Hm, jag som trodde du var en snubbe som körde fasta objektiv...

Pontus Höök said...

Stefan, det ena utesluter inte det andra vet du :)

Anonymous said...

Tipsar om Audacity för ljudredigering, det är gratis!
http://audacity.sourceforge.net/download/

Pontus Höök said...

Bra att du påminde mig Tomas. Personligen har jag aldrig riktigt blivit vän med Audacity. Dock använder jag det när jag omvandlar aif-filer till MP3.

Johanna Syrén said...

Tack Pontus, jag har bloggat vidare.

Pontus Höök said...

Johanna, det tackar vi för!

Photos_By_Niklas said...

Tack! det va mycket inspirerande att läsa.

Pontus Höök said...

Vad bra Niklas! Let me know om du gör några ljudbildspel framöver.

Photos_By_Niklas said...

Har faktiskt gjort två för länge sedan
ett med musik till då Junior hade vattenkoppor http://photosbyniklas.com/skicka_till_blogg/project/

samt ett då jag testade att spela in samtidigt,blev väl så där.http://photosbyniklas.com/skicka_till_blogg/project2/publish_to_web/

Men kommer nog ett ljudbildspel snart då jag har blivit sugen igen..

Anonymous said...

Mycket intressant! Har du något att säga om möjligheten att hitta musik med fria rättigheter att använda?
mvh Tomas

Pontus Höök said...

Niklas, du klistrade in samma link 2ggr. Tomas, Kevin Macleods musik har jag använt på många ljudbildspel. Rekommenderas.