English (Google Translate)

Friday, January 30, 2009

Bokeh

Varför har "bokeh" blivit ett sådant modeord inom fotovärlden? Hörde det för första gången för en månad sedan, och nu hör jag det var och varannan dag. Har jag missat något?

11 comments:

Carl Andersson said...

Jag hörde det för ett år sen ungefär, undrade givetvis vad det var. Är ju inget man direkt kopplar till bakgrundsoskärpa. Men antar att det "riktiga" ordet är jobbigare att säga helt enkelt. Chimpa är väl också ett modeord, hörde det för ett halvår sen. förstod inte heller vad det var först.

VeronikaP said...

Tänkte du kunde tala om det rätta svaret...

Pontus Höök said...

Veronika, som Carl skriver så är det i princip samma sak som bakgrundsoskärpa (klicka på Bokeh i inlägget). Carl, uttrycket "Chimpa" eller "chimping" som dom säger här, tror jag föddes på fotografsajten sportsshooter.com. Tyvärr tror jag ordet i sig kommer från "chimpans". Ser vi verkligen ut som det när vi kollar bak på kameran...?

Joakim Johansson said...

Åh, jag nämnde ju också bokeh när du frågade mig om hur det gick med mitt fotografernade. Jag vet inte om du sett detta men, man kan ju utforma sin egen bokeh.. För det du länkade till wikipedia visade bara bakgrundsoskärpa. Jag har testat hemma lite med hjärtformer som jag bifogar här i länken. Tyvärr så har jag inga sådana stämplar som barn har så jag skar ut formen för hand vilket inte blev så bra, men det blir en häftig effekt!

Kolla länken här till google:

http://images.google.com/images?source=ig&hl=sv&rlz=&=&q=heart%20bokeh&lr=&um=1&ie=UTF-8&sa=N&tab=wi

Jonas Peterson said...

Jag gillar ordet för att det funkar på de flesta språk. Bokeh är ursprungligen ett japanskt ord, men nu används det i många språk. Klart behändigt.

Pontus Höök said...

Joakim, det har du rätt i. Det var det som fick mig att skriva ett inlägg om det. Jag hörde bokeh en gång för mycket typ, hehe. Jonas, det är inte ofta man kan säga att ett japanskt ord är lätt att uttala, men i detta fallet stämmer det faktiskt.

Anonymous said...

Grymt snygga bilder du har lagt ut på din sida www.pontushook.com/
Du är så duktig på många områden..inte "bara" journalist fotograf.
Petra

Anonymous said...

Jag håller med Petra - appropå något helt annat än "Bokeh" =)
Mycket snygg ny hemsida!

Anonymous said...

Gött att det löste sig med sidan. Den ser kalasbra ut!!

- jonah

Martin Doshe said...

Tjabba PH!!!

Hemsidan vart grym du?

Bokeh, ja varför sååå mycket "bokeh" just nu, mode? njae kanske men ändå inte!

Helt från mitt (sälj)håll att se detta är det direkt kopplat till den mass-hysteriska-försäjlingen som pågått i knappt 2år av D-SLR!!!
Allt fler vill verkligen veta allt från grunden igen, har man mycket analog lära i huvudet är det ovärdeligt, men även om man nu inte har den är ändå inte hela världen? knepigt va!
Jag har flera kunder som inte tycker dom lär sig det dom vill i skolan, dom kommer till mig i 15minuter och lär sig mer? mystiskt!

Kram

M

Pontus Höök said...

Petra, Pernilla, Jonah och Martin jag uppskattar era kommentarer om min nya hemsida. Som ni ser har jag nu gått ut mer offentligt om websidan på bloggen.