English (Google Translate)

Wednesday, June 22, 2005

Mississippi

Är för tillfället ute på resa. närmare bestämt i Philadelphia. Fast inte i delstaten Pennsylvania som man kan tro, istället ligger denna lilla orten nästan mitt i Mississippi. Ganska roligt att vara här eftersom jag aldrig varit i Mississippi förut. Anledningen till besöket är mindre roligt.

Edgar Ray Killen, 80 år, är en före detta Ku Klux Klan medlem som idag fälldes för ett dråp som utfördes på tre medborgarrättskämpar i Mississippi för 41 år sedan. Straffet kan bli upp till 60 år i fängelse. Snacka om livstid.

Fototillfälle gavs då Mr Killen fördes in och ut ur domstolsbyggnaden i sin rullstol. Vi fick stå på vardera sida av gången där han rullades ut. Problemet för oss fotografer var att han var omringad av 6-8 poliser under dessa få sekunder. Detta på grund av att risken för någon typ av attentat mot Edgar Ray Killen ansågs vara överhängande, med tanke på fallets karaktär.

Man fick helt enkelt försöka ta bilder mellan poliserna. Jag stack ut huvudet lite för långt och fick en välriktad dask av en polis. Ingen fara egentligen. Man överlever. Frågan är om Edgar Ray överlever sina problem med polisen.

No comments: