English (Google Translate)

Saturday, February 28, 2015

Inte vilken dag som helst

Idag är det exakt 18 år sedan jag flyttade till New York. Betyder det att jag är myndig nu då?

Friday, February 27, 2015

Kul jobb

Jag antar att man får räkna med att skratta på jobbet om man jobbar som fotograf här.

Thursday, February 26, 2015

Bilder från Kuba

För ett tag sedan var jag på Kuba och plåtade. Bilder kommer dyka upp här på bloggen allt eftersom det publiceras. Till Kuba reste jag lätt. En ryggsäck. That's it. Fotoutrustning: Canon 5D MkIII och ett 24-70/2.8. Inga extra objektiv att bära på. Ingen extra teknik att tänka på. Att fotografera på det sättet: Fantastiskt.

Tuesday, February 24, 2015

Ljudlöst

Försov mig på grund av min iphone häromdagen. En bugg i den senaste uppdateringen gjorde att alarmet funkade, men utan ljud. Ni förstår ju hur användbart det är. När jag vaknade för sent där på morgonen, var jag ingen glad iphone-ägare kan meddelas.

Monday, February 23, 2015

Bruce Gilden nu i färg

Jag har alltid gillat Bruce Gildens bilder. Mest för att han är så modig när han tar bilderna. Han bryr sig nämligen inte ett skit om hur folk på gatan reagerar, när han trycker upp kamera med blixt i deras ansikte. Han är känd för sina svartvita bilder, men har nu börjat fotografera i färg. Bilderna är precis lika bra, om inte bättre. Klicka här så får du se.

Sunday, February 22, 2015

Vilken kamera ska jag köpa

När du är som mest stressad och ska ut på fotouppdrag, du slänger dig in i en yellow cab och... det enda chauffören vill prata om är vilken kamera jag tycker han ska köpa. Händer förvånansvärt ofta. Mitt stående färdiga svar: Canon Rebel.

Saturday, February 21, 2015

Skillnad på park och park

Nu när det är snöigt på Manhattan infinner sig en viss snedfördelning: Lekplatsen stängs medans hundparken hålls öppen. Förstår inte logiken där. 

Thursday, February 19, 2015

Fel på tangenbrde

Vssa tangener på mn mac krånglar. Måse skckas på lagnng. Precs sm jag behövde det.

Wednesday, February 18, 2015

Tuesday, February 17, 2015

Bildtexter

Att bildtexterna man skriver till sina bilder, innan man skickar dessa till uppdragsgivaren, ibland finner vägen ända in i tidningen. Visst finns det en viss tillfredställelse där?

Monday, February 16, 2015

Dollarns värde påverkar inkomsten

Det är många av mina svenska journalistkollegor i New York som får se sin månadslön minska med så mycket som 1/3 i dessa tider. Varför? Deras lön betalas i kronor och dollarn ligger väldigt högt nu. Min taxa har alltid legat i dollar. Det beslutet tog jag när jag flyttade hit för 18 år sedan, efter tips från en vänlig själ.

Med facit i hand så har det beslutet varit grundstommen i min inkomst under åren. Enda gången då det påverkade mig mer än brukligt var häromdagen, då en uppdragsgivare råkade betala dollarsumman som om den var i kronor. Det blir inte mycket pengar det. Förhoppningsvis inget återkommande problem.

Saturday, February 14, 2015

Så blir du en bättre frilansare

Vill du ha lite tips på hur du kan bli en bättre frilansare? Här finner du en lista med 8 punkter. Läs och fundera.

Thursday, February 12, 2015

Manipulerade bilder i fototävlingar

20% av bilderna som var med i slutrundan i World Press Photo blev alltså diskvalificerade efter att juryn analyserat råfilerna. 20%! I de andra fototävlingarna där ute för fotojournalister, där den kontrollen inte existerar, skulle resultatet bli det samma? Då skulle man i teorin kunna finna lika stor andel manipulerade bilder i exempelvis Årets Bild. Ett tankeexperiment som gnager lite.

Tuesday, February 10, 2015

Monday, February 09, 2015

Bannor från Fujifilm

Fick bannor från Fujifilm när jag skickade in min x100s på lagning. Ni som följer min blogg kanske minns att jag tejpade den så att den inte skulle skulle dra blickarna till sig. Enligt Fujifilm förstör det kameran och gör att reglagen kletar ihop sig. Där fick jag så jag teg. Här är en bild på hur den såg ut förut. Numera har jag ingen tejp på den..

Sunday, February 08, 2015

Leatherman

Många fotografer var vi som hade Leatherman-verktyg, för ca 10-15 år sedan. Kanske minns ni dessa? Ett multiverktyg med tång, skruvmejsel, sax osv. Bra till det mesta. Sedan blev det liksom svårt att ta med sig. Speciellt när man flög. Man fick inte ta med den genom säkerhetskontrollen. Nu finns det en lösning på detta. Väldigt smart om du frågar mig. Kolla här.

Saturday, February 07, 2015

Workshop i New York

Hade en workshop på Svensk-Amerikanska Handelskammaren när jag återvände tillbaka till New York. Jag lärde mig en massa på att lära ut.

Thursday, February 05, 2015

Bortkopplad

Kom just tillbaka från en fyra dagars jobbresa utanför USA. Det var dåligt med uppkoppling där kan man lugnt säga. Bloggandet återupptas härmed.