English (Google Translate)

Friday, May 30, 2014

Årets Bild Magasin Nr4 - Min senaste krönika

“Du kan väl filma lite video också!”

Det var det sista bildredaktören sa innan han lade på luren. Video? Ja, stillbilder känner jag mig bekväm med, men inte med video. Å andra sidan framfördes det på ett sådant sätt att det inte spelade någon roll hur kvalitéen var. Bara de fick “lite video”. Året var 2006, och fotografering som vi då kände till det, var på väg att drastiskt förändras. Nu, många år senare, har jag lärt mig att uppskatta att göra video. Men vägen dit har varit ganska lång.

Inställningen jag har när jag tar stillbilder är att jag har kontroll. Många års erfarenhet ger mig en betryggande känsla av att jag vet vad jag sysslar med. När jag började med video var den känslan som bortblåst. Tidningens inställning var nästan att du förväntades kunna allt direkt, utan inlärningsperiod. Men ganska snabbt blev jag varse om att med video, där gällde ett helt annat tänk.

Som stillbildsfotograf fokuserar du på det visuella. Komposition, färger och uttryck. Visst, det har du nytta av även när du fotar rörligt, men det är ju så mycket mer. Utan bra ljud är det kört. Det måste sitta. Det är helt enkelt lika viktigt som det visuella.  Det märkte jag extra tydligt när jag efter mitt första videojobb kom hem och lyssnade igenom det jag hade filmat. Intervjuerna var så högt inspelade att högtalarna vibrerade av det uppsprickande ljudet.  Det misstaget gör du bara en gång. 

Sen har vi det etiska. När du filmar kan du be en person göra om en sak så att det blir precis som du vill ha det. Att gå förbi kameran, sätta sig i en soffa, eller vad det nu handlar om. Det blir extra tydligt när man ser de stora TV-bolagen samla ihop människor för att ha i bakgrunden under deras stå-uppor vid exempelvis sportevenemang. Så fort lampan på kameran börjar lysa rött startar det stora jublet i bakgrunden. När lampan släcks, blir det tyst. Kommer framtidens pressfotografer förstå den etiska skillnaden? Blir det allmänt vedertaget att arrangera allt på samma sätt? Video som stillbild? Tunga frågor.

Som frilans har jag nu investerat 10 000-tals kronor i videoutrustning. Kameror, ljus, mikrofoner, stativ och redigeringsprogram för att bara nämna en del. Till det kommer en 5-dagars kurs i videoredigering. Under utbildningsdagarna hade jag ingen inkomst, men det var en investering för framtiden. Detta gör att jag känner mig bekväm med video. Bekväm med tänket. Frågan är bara: När ska dagstidningarna börja betala extra för video?

Oavsett, så får inställningen inte vara att video är ett nödvändigt ont. Omfamna rörlig bild istället. Se det som en kreativ utmaning där du har fler än ett sätt att föra fram ett budskap. Låt den raspiga rösten från den äldre mannen på härbärget sätta tonen för ditt videoinslag. Eller kanske gatumusikantens bedövande vackra pianospel i natten. Ljud och bild, i en perfekt symbios.

Thursday, May 29, 2014

New York Rangers till final

New York Rangers vann ikväll mot Montreal Canadiens och avancerade därmed till Stanley Cup-final. Jag satt mitt i jublet i Madison Square Garden och fick gåshud. Oerhört mäktigt. Senast Rangers var i final var för 20 år sedan, de flesta vet hur det gick då. Dom vann. Vi kan ju hoppas på en repris.

Tuesday, May 27, 2014

En kort period

Precis innan den luftfuktiga och smällvarma sommaren drar in över Manhattan så är det en extremt kort period då det är lagom varmt och riktigt behagligt. Just nu typ. Så ni kommer inte höra mig klaga på vädret den närmsta tiden.

Monday, May 26, 2014

Ett TV-inslag från Stanley Cup-slutspelet


New York Rangers målvakt Henrik Lundqvist spelar bättre än någonsin. Laget är nu en vinst från att spela Stanley Cup-final. Här kan du se vårt reportage om deras spännande resa mot Stanley Cup.

Reporter: Per Bjurman Foto/Redigering: Pontus Höök

Saturday, May 24, 2014

Nyckeln till huvudbry

Tidigare i veckan var mina husnycklar spårlöst borta. Efter en timmes gemensamt letande, när vi nästan var på väg att ge upp, frågade frugan vår 2-åriga dotter: "Alicia, vet du var pappas nycklar är?". Hennes svar: "Ja". Därefter gick hon med ett leende till sin säng och plockade upp mina nycklar. Vi kunde inte annat än att skratta.

Thursday, May 22, 2014

En vinnande bild från en förlust

Ibland kan glädjebilder i hockey sitta som en smäck. Som den här bilden på Chris Kreider, i New York Rangers. Fast nu när de förlorade mot Montreal Canadiens i förlängning, så blev den helt enkelt betydelselös. Det kommer fler matcher!

Wednesday, May 21, 2014

WebbTV

Som jag skrev häromdagen så filmade och redigerade jag nyligen ett webbtv-inslag från Philadelphia för norska Dagens Näringsliv. Du kan själv se det här. Ett ganska straight forward nyhetsinslag. Döm till min förvåning när jag får reda på att klippet är ett av det mest klickade i tidningens historia. Blodad tand tycker jag är ett passande uttryck för vad jag känner inför det.

Tuesday, May 20, 2014

Studentstöd

Monday, May 19, 2014

Väljer att förtränga det

En av mina favoritparker på Manhattan är Washington Square Park. I början av 1800-talet när gula febern härjade, begravdes 20 000 människor där. Något jag försöker förtränga när jag sitter i parken och gottar mig i solen.

Sunday, May 18, 2014

Surrealistiskt

Nu måste jag nämna Louis C.K. igen. För i andra säsongen och i tredje episoden av "Louie" går han förbi precis utanför våran byggnad och in i grannens hus. Förväntade mig nästan att jag själv skulle dyka upp där någonstans. Överlag ganska surrealistiskt.

Saturday, May 17, 2014

I baksätet på en bil

100 kilometer i timmen på motorvägen och i baksätet på bilen satt jag och redigerade ett videoinslag för Dagens Näringsliv. Så kan det vara när man ska vara tidseffektiv. Tilläggas kan att det var någon annan som körde.

Färden bar mot New York och vi lämnade Philadelphia bakom oss. Där satt jag i bilen och insåg att jag att jag hade lärt mig något nytt. För nyligen så gick jag på en 5 dagars-kurs i videoredigering. Jag trodde att det var redigeringen jag behövde kunna. Nej, nej, det var hur jag kunde samla ihop en massa material, ta ut de bästa bitarna och sedan katalogisera det på ett smart sätt.

Med det ur världen är mer än halva jobbet gjort.

Friday, May 16, 2014

Hundvakt

Thursday, May 15, 2014

Flyg till Chicago

Igår hade jag en 6.15-flight till Chicago. Det betydde att jag åkte från hemmet vid 4.30 på morgonen. När man sitter i taxin på väg till flygplatsen så tidigt, vill man bara sitta och slummra. Det gick inte med denne taxichaufför. Han var lomhörd och kunde för sitt liv fatta vart vi skulle åka. Det slutade med att jag satt och skrek i taxin: "Terminal AAAAAAAAAAAA, as in Aaaaaaaamerica!". Hans svar: "But there is no terminal E?" Väl framme vill han släppte han av mig på Deltas terminal C. I detta fallet lönade det sig att vara ute i god tid.

Monday, May 12, 2014

Vilket klipp

Sunday, May 11, 2014

Friday, May 09, 2014

Älskar varje minut

Sitter och kollar i fatt "Louie" på Netflix. Det är en serie med komikern Louis C.K. Hans barn går på samma skola som vår äldsta dotter. Många av scenerna i serien är dessutom inspelade i Greenwich Village, så man känner igen sig mest hela tiden. Det ger det hela en extra dimension. Älskar varje minut.

Thursday, May 08, 2014

Tuesday, May 06, 2014

Så kan man också fixa en kamera

När man jobbar så får kamerorna lätt lite bucklor och skrapmärken. Min 2-åriga dotter såg detta och ville blåsa på kameran så att det skulle bli bättre. Ibland önskar man att det vore så enkelt.

Monday, May 05, 2014

Saturday, May 03, 2014

Ett mail av tusen

För två år sedan var mitt motto att aldrig ha mer än 100 e-mail i min inkorg. Det gäller inte längre. Det ligger stadigt på över 300 nu. Fast då brukar jag tänka på hur mailkorgen kan se ut hos en mellanchef på en dagstidning. Där snackar vi om välfylld inkorg. Och det är väl också därför man oftast inte får svar på sina mail med jobbförslag. Förståeligt, men också lite frustrerande.

Friday, May 02, 2014

Kulinarisk resa

Under fredagen var jag ute i Queens och jobbade. Det blev lite av en kulinarisk resa. Jag åt nämligen de mest konstiga saker: Gethuvud, jakkött och kotunga. Jag visste att det fanns en anledning till att jag inte besöker Queens så ofta.