English (Google Translate)

Wednesday, December 31, 2008

Detta är en bra start på året

Ungefär vid den här tiden förra året vaknade jag upp mitt i natten och hade 100 tankar som for kors och tvärs genom mitt huvud. Det fick mig så exalterad att jag inte kunde somna. Tankarna som formade sig handlade om mig och min framtid. Jag tände sänglampan och sträckte mig efter min mobiltelefon där jag knappade in några korta stödord för de tankar jag hade.

Dessa var några av de ord jag skrev ner: disciplin, tydliga mål, projekt och fördjupning. Listan gav mig en bra start på 2008, åtminstone den veckan som jag höll fast vid tankesättet.

Nu är det ett nytt år på gång och listan åker fram igen. Denna gång är det allvar.

Kunde inte låta bli

Tuesday, December 30, 2008

Årets låt


Enligt New York Post är detta årets låt. Vilket bra sätt att fira detta året - och nästa, konstaterar tidningen. Själv konstaterar jag att jag faktiskt var på plats när Obama gav detta historiska tal i New Hampshire i januari för nästan ett år sedan. Känns bra.

Test av Lx3:an

Efter en teknikfråga från Adam i inlägget nedan så postar jag mina iaktagelser om LX3:an här, eftersom jag insåg att det inte gick att svara kort på frågan. Jag har haft kameran konstant i mina händer sedan jag köpte den (nästan), och har verkligen hunnit bekanta mig med den.

Om jag jämför med tex Canons G9, så har Lumix 3:an mycket riktigt mer reglage som måste skjutas fram och tillbaka. Något som istället kunde lösas med ett knapptryck.

Det är förstås knapptryckande på Lumixen också, men där får du känslan av att behöva göra två knapptryck istället för ett. Till exempel vid raderandet av en bild, eller när du ska göra val i menyn.

Handhavandet med kameran kan kännas struligt, men jag tror det är en vanesak. Bilderna du kan ta med Lumixen talar för sig själv, trots allt.

I går tog jag några bilder i den lokala livsmedels-
butiken, för att se om kameran kan användas för "streetphotography". Alltså få spontana uttryck från människor som inte har en aning om att de förevigas. I det fallet slog Lumixen G9:an med hästlängder.

Därför är jag i nuläget väldigt nöjd med mitt inköp.

Monday, December 29, 2008

LX3

Så då har jag slagit till och köpt LX 3:an, en kamera som jag spanat på ett tag. Vilken fin liten manick. Gjorde genast en testfotografering uppe på taket, där min dotter Olivia fick agera modell. Resultatet ser du ovan.

Personligen tycker jag att JPG-bilden rent tekniskt är häpnadsväckande bra, med tanke på att det är en pocketkamera vi snackar om.

Härnäst testar jag hur bra kameran funkar för spontana snapshots. Dessa bilder ser ni här på bloggen inom en väldigt snar framtid.

Mikael Höök

Min kusin Mikael Höök hamnade i blåsväder efter tungviktsmatchen mellan Evander Holyfield och Nikolaj Valujev i Zürich för drygt en vecka sedan.

Mikael som var en av tre poängdomare, gav poängen 115–114 i Valujevs favör. Sammanslaget med de två andra domarnas poäng stod ryssen som vinnare. Något publiken inte gillade som hade kommit dit för att se nederlagstippade Holyfield vinna likt Rocky Balboa.

Vore intressant om jag fick i uppdrag av Aftonbladet att fota Evander Holyfield för en story där han talar ut om sin besvikelse. Jag är stolt över både min kusin och vårt gemensamma efternamn, men i en sådan situation skulle jag nog bara presentera mig med mitt förnamn.

Saturday, December 27, 2008

En annorlunda jul.

Nu är jag tillbaka i New York efter familjens elva dagars vistelse i Dominikanska Republiken. Att fira jul i en annorlunda sättning resulterade i att jag gjorde eller upplevde grejer som jag nödvändigtvis inte gjort förr under juldagarna:

* Gått upp 2 kilo utan att äta svensk julmat.

* Ofrivilligt lyssnat på Celin Dions julskiva hela julhelgen.

* Borstat sand ur sängen.

* Badat i en grotta.

* Styrketränat på julafton.

* Ätit kokosnötter istället för valnötter.

* Skrämts av en svart jultomte med vitmålat ansikte.

* Sett frugan äta passionsfrukt morgon, middag och kväll.

Tuesday, December 23, 2008

Sunday, December 14, 2008

Uppehåll

Nu blir det ett litet blogguppehåll då jag tar semester och åker till varmare breddgrader. Bloggen drar igång igen efter jul. Håll gärna upp besöksantalet ändå, så jag känner mig behövd.

Friday, December 12, 2008

Wild West Village

Under de senaste tre veckorna har det begåtts sex rån på öppen gata i West Village, precis i det området där vi bor. Måste säga att det bidrar inte till julstämningen precis.

Mitt namn i NY Times

Denna text kunde man finna i New York Times för lite drygt 11 år sedan:

"SLAP SHOTS
The game was delayed by almost five minutes when a pane of Plexiglas was shattered by a violent check behind the goal in the second period of Saturday's game. Mariusz Czerkawski's head and shoulder were sent hard into the boards by Ducks defenseman Ruslan Salei. Pontus Hook, a Swedish photographer who was sitting directly behind the boards, was cut near his left elbow and was immediately taken to Nassau County Medical Center for stitches. No one else was seriously injured."

Det som svider mest dock är dock inte ärret jag fick på armbågen. Utan att det är enda gången mitt namn har stått i New York Times.

Thursday, December 11, 2008

Fiskbullar

Av en förunderlig anledning började jag tänka på fiskbullar idag. Det åt vi väldigt ofta när jag var liten, sedan försvann dom bara ut ur mitt liv.

Vart tog alla fiskbullar vägen? Tillverkas dom längre? Var det min generation som åt fiskbullar eller var det bara min familj? Utöver dessa viktiga frågor så saknar jag faktiskt inte dessa hala bullar det minsta.

Wednesday, December 10, 2008

Tre inslag

Tjoflöjt vilken lång dag det blev igår. Tre videoinslag åt DITV hanns med. Innan dess var det ett långt frågvist samtal till min vän, kollega och videoguru Marcus Skogström. Han får då stå ut med alla mina frågor. Idag ska jag redigera det sista inslaget. Marcus, samtal på ingående!

Monday, December 08, 2008

B & H

Besökte kameravaruhuset B&H idag tillsammans med fotograf-Axel. Det blev inte så mycket köpt på grund av att den nya fina vidvinkliga Lumix DMC-LX3 inte fanns på lager.

Canons 24-70/2.8 som jag också ville köpa verkar ha funnits ute så länge på marknaden att det troligen kommer en uppdatering av objektivet any given day.

Antar att det bara är att vänta. Om inte Axel fixar det fortare åt mig förstås. För han har alltid ett ess i rockärmen.

Sunday, December 07, 2008

Kommentar

Den första som skriver en vettig kommentar till detta inlägget får jobba för mig. Gratis.

Saturday, December 06, 2008

Prickskytte

Min dotter kommer nog tävla i pricksskytte när hon blir stor. Eller jobba med något där hon har nytta av att sikta bra. För igår då nös Olivia mig rätt i ansiktet vidare in i min halvöppna mun. Ack vad stolt jag är över hennes färdigheter.

Friday, December 05, 2008

Jobba gratis

Inlägget "Four Reasons to Consider Working for Free" på Strobist är dagens snackis, fotograferna Chase Jarvis och Vincent Laforet har också sagt sitt i detta känsliga ämne. Ska man som fotograf jobba gratis, och isåfall resulterar det i mer betalande jobb i längden?

Det finns en poäng i David Hobbys resonemang på Strobist tycker jag. Du får en större kreativ frihet på dessa jobb. Men som en fotograf påpekade: "Did he get his strobes for free?"

Thursday, December 04, 2008

Skylt

På 11:e gatan nära Bleecker Street fann jag denna lustiga metallskylt i en rabatt. Den är liksom skriven på bebisspråk. Är det för att hunden ska förstå själv?

Wednesday, December 03, 2008

För nära

Under den amerikanska valrörelsen kändes det ibland som att man inte kom så nära som man önskade på valmötena, att man blev förvisad till en läktare aningens för långt bort eller för långt åt sidan.

Under min fortsatta genomgång av bilderna från 2008, finner jag dock bilder som motsäger detta. Det fanns tillfällen då jag kom för nära. Kolla bara bilden på John McCain från Concord, NH i januari. Han är så nära att objektivets närgräns inte räcker till!

Skämt åsido. Avståndet spelar inte någon roll när det kommer till kritan. Snarare vilket tillträde som ges. Just det där att man var tvungen att överlista partiernas PR-folk på varje valmöte var nog det som tog mest på krafterna.

Tuesday, December 02, 2008

Tvåspråkig

I morse ville vår tvååriga dotter Olivia äta sina flingor med en "spoon". Därmed är hon officiellt tvåspråkig.

Monday, December 01, 2008

Yr

Har så sakteliga börjat gå igenom bilder som jag tagit under 2008. Det börjar ju bli dags att skicka in till diverse fototävlingar. Nu visar det sig faktiskt att jag har tagit en bild på Barack Obama som gör mig yr.

Dessutom, om du tittar väldigt länge på bilden så börjar den skifta i olika färger. Snacka om en bild som säger mer än 1000 ord.