English (Google Translate)

Sunday, November 30, 2008

Ditt New York

Har du bott i New York någon gång och vill återuppleva just det gathörnet där du hade din lägenhet? Mellan mars och november 2006 fotograferade Richard Howe Manhattans 11 000 gathörn. Hälften av dessa kan du just nu se på hans websida.

Vad som slår mig när jag klickar mig igenom bilderna från mitt eget grannskap är hur mycket som hunnit förändrats på bara drygt två år. Butiker och restauranger som bara är borta och nu ersatts av något annat. Det är en aning skrämmande, men det gör också att jag uppskattar bilderna desto mer.

Saturday, November 29, 2008

En morgon

Solen spred sina värmande strålar in i den trånga tvårummaren i Greenwich Village. I en grön bäddsoffa nedanför det gardinlösa fönstret låg den unge man som en vecka tidigare hade lämnat ett kyligt Ottawa bakom sig.

Solstrålarna sträckte sig längre in i rummet och nådde nu fram till mannens ansikte. Han gned ögonen som ett skydd från solljuset, men också för att vakna till.

Ifrån den mörka hallen hördes ett tultande ljud som växte sig allt starkare men som sedan tystnade tvärt. Mannen var nu säker på att någon stod inne i rummet och studerade honom med intensitet.

Utan förvarning började en bekant ordramsa dansa runt i rummet: "Titta, titta, titta, titta". Den unge mannen slog förväntansfullt upp ögonen, för han visste att denna solstråle ville han inte missa. Vid soffans ände stod hans tvååriga dotter och ville upptäcka världen.

Friday, November 28, 2008

Alfie

För en vecka sedan träffade jag den mycket sympatiske NHL-spelaren Daniel "Alfie" Alfredsson i Ottawa. Jag passade på att fråga honom om ett stort fotospecial på svenska NHL-spelare som publicerades i ESPN Magazine för några år sedan. Alfredsson hade avporträtterats på en klippa i den Göteborgska skärgården, i full hockeymundering (japp även skridskor).

Han berättade att fotograferingen tog 5 timmar(!) och att han hade kramp i vaderna när de var färdiga. Jag kan lova att jag aldrig kommer fota någon så länge att dom får kramp. Tror jag..

Thursday, November 27, 2008

Thanksgiving

På denna långhelg lämnar folk Manhattan för att umgås med släkt och vänner runt om i USA. En normal dag är det ett myller av människor som springer kors och tvärs på Union Square, men idag strosar bara ett fåtal människor omkring. Känns lite skönt att ha staden "för sig själv".

Det har varit en lugn dag i alla bemärkelser. Inga fotouppdrag. Så det blev en fotograflunch med VG:s Thomas Nilsson och Expressens Thomas Engström på L'Express på Park Avenue. Snacket under lunchen gick uteslutande i tekniknörderiets tecken.

Härnäst är det en kalkonartad middag som gäller.

Wednesday, November 26, 2008

2 år


Den lilla pricken uppe i högra hörnet är min dotter Olivia och hon fyller 2 år idag. Grattis lilla skitunge!

Tuesday, November 25, 2008

Bil?

Idag fick jag ett mail från Din Bil i Enköping där dom erbjuder mig att köpa en Volvo till ett bra pris. Man kanske skulle ta och importera en bil i från Sverige till USA? Hursomhelst skulle det vara kul att veta hur jag hamnade på den emaillistan.

Monday, November 24, 2008

Julskyltning

Julskyltningen är i full gång i New York, och då snackar vi inte en skyltning med två julgranskulor. Här går dom hela vägen. Kolla bara Lord & Taylor's skyltning på 5:e avenyn och 38:e gatan. Inte ett öga är torrt.

Sunday, November 23, 2008

En pojke

Tidigt en morgon en bit utanför Ottawa i Canada, vaknade en liten pojke i ett hotellrum. Han klev ur sängen och gick fram till rummets fönster. Det tunga draperiet rasslade till när det drogs åt sidan. Synen som mötte honom var inget annat än ett mirakel. Här skulle jag kunna stå i en evighet, tänkte han upprymt.

Samtidigt visste han att han måste packa sina väskor för att hinna till flygplatsen och ta första flyget tillbaka till New York.

Femton minuter senare satt han i en bil som rullade fram i det karga landskapet på väg till flygplatsen. Nu som en man.

Friday, November 21, 2008

O Canada

I'm in Canada, yes I am. Från det jag steg av planet till passkontrollen såg jag inte en enda människa. Att gå genom deras immigration är en fröjd. Annat än de miiiiiiilslånga köerna man drabbas av när man ska in i USA. Kanske man skulle ta och flytta till Kanada, ey?

Thursday, November 20, 2008

POTUS

Det är inte ofta jag stavar fel på mitt eget namn, men det konstycket lyckades jag faktiskt med i ett mail igår. Jag glömde ett "N", så det blev POTUS istället. Kan det vara ett tecken?

Wednesday, November 19, 2008

Annie Leibovitz

Nu har jag beställt boken "Annie Leibovitz at work". Det borde du också göra. I boken får du "vara med" på hennes fotouppdrag, där du får en insyn i hur hon tänker och hur hon "interacts" med personerna hon fotograferar. Ovärderligt. Kanske detta inlägget från den briljanta bloggen Strobist gör valet lättare.

Monday, November 17, 2008

Olivias första blogginlägg någonsin

bdoqmcvmnikj j ol ewonbmcjkd0398rhdoedhcnoooooooownononojioeieoodknoicnooc pappaärettgenimenhansmusiksmaksucks,lmölmlknlllllmcäläpl¨c

Sunday, November 16, 2008

Borstar tänderna

Jag borstar tänderna när jag duschar. Lat eller smart?

Saturday, November 15, 2008

Något som irriterar mig är..

... när man träffar nyinflyttade svenskar med en attityd likt en världstjärnas, just bara för att de råkar bo i New York. De glömmer liksom det faktum att alla runt omkring dom också bor här. Ni kan ju bara tänka er om alla New Yorkers skulle ha en attityd. Ja just det ja, det har dom ju..

Thursday, November 13, 2008

RED


Funderar du på att köpa en ny kamera? Då kanske kameran RED är något för dig. I takt med att utvecklingen går framåt så kan man bygga om den till önskad look och användning, video eller stillbild. Räkna med att slanta upp lite bara. Den allra billigaste konfigurationen uppskattas att kosta mellan 8000-9000 dollar.

Wednesday, November 12, 2008

Min typ av humor..

John McCain var med på "The Tonight Show" med Jay Leno inatt. På frågan om hur han haft det sedan valet för en vecka sedan svarade McCain: "Well, I have been sleeping like a baby Jay; sleep two hours wake up and cry, sleep two hours wake up and cry"

Tuesday, November 11, 2008

Big Daddy's

Åt middag på dinern Big Daddy's på tisdagskvällen. Jag menar hur kan jag låta bli med en sådan skylt hängandes mitt på restaurangväggen. Nu är jag mätt. Bra skylt det där.

Monday, November 10, 2008

Metropolitan Diary

Min favoritläsning i New York Times på måndagar är "Metropolitan Diary". Det är en del i tidningen där läsarna skriver in och berättar om putslustiga händelser som de upplevt i New York. Nedanstående story var med i dagens tidning och fick mig att skratta hjärtligt:

"Dear Diary:

A few years ago my husband was waiting at the West Fourth Street station for a Queens-bound E train. The E and C trains both stop on the same track.

The C train pulled in and, at the last minute, a man ran up to my husband and asked if this was the E train. My husband quickly replied, “C.”

The man then said, “Gracias!” and ran onto the train. The doors closed and the train left the station.

Dorothy M. Grusky"

Saturday, November 08, 2008

Friday, November 07, 2008

November?

Visst är det november nu? En kan knappt tro det, då det faktiskt var t-shirtväder idag. Det resulterade i en trevlig middag på en uteservering i W Village. Vädret i New York blir jag aldrig klok på, men just nu passar det mig ganska bra.

Wednesday, November 05, 2008

McCains tal

Jodå, jag fick en fotoplats till John McCains tal. För att få tillträde gick jag gick in på området 8 timmar innan, då de ännu inte kollade ackreditering. Sen var det bara att vänta. Jag hade dock gott sällskap, VG:s McCain-team Harald och Kim (bilden) beslutade sig för att göra samma sak. Som ni ser tog vi allvarligt på uppgiften.

Under talet var det inget jubel i publiken, däremot buade de när McCain pratade bra om Obama. Trist med tanke på att det var ett jäkligt bra tal som McCain framförde.

Nu är det slut på valmöten alltså. Just nu känns det bara tomt. Fast vi har iallafall en ny president att se fram emot.

Yes..

..we can.

Tuesday, November 04, 2008

Valdag i USA

Just nu är jag på Arizona Biltmore Resort & Spa där John McCain ska hålla sitt tal inatt. En bedövande ovisshet hänger i luften huruvida jag får en fotoplats ikväll eller inte. Ingen ger någon information och ingen bryr sig om en svensk tidning. Jag finner det fortfarande frustrerande, även om man borde vara van vid det.

Vi var på plats tidigare under dagen utanför den minimala Albright United Methodist Church, då McCain röstade tillsammans med sin fru Cindy och sina två söner. Efter ett tips från en kollega så köpte jag en bärbar stege. Ett bra tips då jag inte hade fått en ruta på McCain om det inte vart för den lilla stegen.

Aftonbladets webreporter Robert Triches är också på plats. När jag och Bjurman intervjuade väljare utanför vallokalen förevigade han oss. Visst ser det ut som vi jobbar?

Monday, November 03, 2008

Newark

Nu har jag precis anlänt till Newarks flygplats. Det förvånar mig alltid lika mycket när en taxichaufför försöker komma upp med en låtsassumma för mig att betala, så att han kan tjäna några extra dollar. Han fick det inte lätt den där föraren, för muckar du med mig då muckar du med hela Tranemo. (Där växte jag upp. Tänk South Bronx. Fast tvärtom)

Saturday, November 01, 2008

Bilder från valrörelsen

Om du vill se fantastiska bilder från de senaste veckornas valrörelse med Obama och McCain, ska du klicka här. You are in for a treat.