English (Google Translate)

Saturday, August 30, 2008

Ljudbildspel Fyra dygn i Denver


Vill du se det i full storlek kan du klicka här

Äventyr

Vad heter cargo pants på svenska? Jag lät hursomhelst mitt hotell där jag bor i Denver tvätta dessa och en bunch med andra kläder, och byxorna kom tillbaka med pressveck. Hur förklarar jag det för min omgivning?

T-shirtarna fick jag dessutom levererade på galgar, vilket torde vara första gången de hängt på något dylikt. Att använda tvättservice på ett hotell är ett äventyr, don't you think?

Friday, August 29, 2008

Fullsatt

Wednesday, August 27, 2008

Rätt färg


Vet inte om ni tittade på Hillary Clintons tal på TV igår natt? Märkte ni då att hennes kavaj hade en speciell lyster? Det var ingen tillfällighet, redan tidigare på dagen testades vilken färg som skulle göra sig bäst i bild. No kidding.

Nikon D90 Video


It was a matter of time. En systemkamera med videofunktion. Nikon har just släppt en kamera som vänder upp och ner på vår föreställning om vad uttrycket stillbildsfotograf egentligen står för.

Vincent Laforet har ett tänkvärt inlägg här. Den amerikanske fotografen Chase Jarvis har redan testat ett gäng D90:s ingående (ovan) .

Det känns som Nikon gör det mesta rätt just nu, men jag skulle tro att Canon kommer med nåt liknande inom en mycket snar framtid.

Tuesday, August 26, 2008

Hillary


Hillary Clinton är fortfarande populär visade det sig i natt när hon höll sitt tal. Så populär att brandkåren fick stänga de innre dörrarna in till arenan för att den var fylld över kapacitet. Min bild på Hillary blev därmed en i korridoren som löper under läktarna. Håll tillgodo.

Tunn luft

Det är nu andra dagen av demokraternas konvent och min tredje dag i Denver. Sedan dag ett har jag gått med andan i halsen. Den tunna luften gör att man får ta några extra andetag ibland. Enligt Bjurman så är den tredje dagen värst, sedan vänjer kroppen sig. Skönt, då kan jag snart andas ut.

Hattparad


En iaktagelse jag gjorde under konventets första dag var att många av delegaterna hade en förkärlek till hattar. Någon hade en miniatyrbro på knoppen, en annan hade leksaksåsnor och en delegat från Florida hade en rosa flamingo som huvudbonad. Rena hattparaden. På bilden ser ni Renee Watson med en pimped up cowboyhatt. Nu till 10 000-kronorsfrågan. I vilken stat är hon delegat i måntro..?

Sunday, August 24, 2008

Denver, CO.

Imorrn smäller det, då drar Demokraternas konvent igång i Pepsi Center, downtown Denver. 15 000 från media är ackrediterade, vilket sannerligen märktes när vi skulle in på arenan idag. Nästan en timmes köande. Tror inte köaspekten blir bättre när konventet drar igång.

Om du vill se några av mina "runt omkring"-bilder från första dagen i Denver kan du med fördel gå in på Bjurmans blogg.


På min blogg får ni istället nöja er med utsikten från mitt hotellrum. Om ni gissar att vi inte bor i centrala delarna av Denver så gissar ni alldeles rätt. Vi fick endast tag i hotellrum som låg 30 minuter utanför stan. Tycker trots allt utsikten väger upp den bagatellen.

Saturday, August 23, 2008

Springfield, IL.

Nu kan jag berätta att jag och Bjurman tog ett stopp på vägen till Denver, närmare bestämt i Springfield, IL. Där hade Barack Obama för första gången ett valmöte med sin nyutnämnde vicepresidentkandidat Joe Biden.

Det tog 4 timmar från det vi började köa tills eventet var över. All denna tid spenderade vi i dryga +30ºC under en obarmhärtig sol. På grund av detta överhettades min ena kamera, och lade helt sonika av. Finns det något värre än när din kamerautrustning sviker dig? (ingen fara dock, fick bilderna jag behövde)

Nedan finner du ett axplock av vad som upplevdes bakom kulisserna i Springfield:

I den här presskön spenderade vi 45 minuter innan vi blev insläppta.

Nytryckta skyltar nu med Bidens namn inkluderat, delades ut till pubiken.

CNN hade ett förunderligt namn på sin plats på huvudpressläktaren. Såg ingen bebispool kan tilläggas.

Säkerheten var stor på valmötet, dessa herrar stod på taket bredvid Old State Capitol och spanade ut på publiken.

Detta är färgen mitt ansikte hade efter en lång dag i solen. Aj.

Friday, August 22, 2008

Väskan packad


Vart är jag på väg? Tittar man på min överfulla kameraväska kan man lätt tro att jag packar för ett OS. Nä, istället är jag på väg till "The Democratic National Convention" i Denver, CO, och sen är det vidare till Republikanernas dito i Minneapolis, MN.

Jag räknar med många "stånga huvudet mot väggen" situationer under resans gång, då en svensk tidning inte ligger högst upp på någons prioriteringslista. Å andra sidan är det sådant man dealat med sedan dag ett i USA. Inget nytt med andra ord.

Thursday, August 21, 2008

Stefan Holm

På frågan om han har många erbjudanden efter karriären, svarar höjdhopparen Stefan Holm till Aftonbladets reporter: "Jag tänker inte hoppa på något som jag kanske ångrar inom några år." Nä, hoppa över det, tycker jag.

Tuesday, August 19, 2008

Panorama

Efter att jag klickade på denna linken, kändes det som om jag faktiskt var med på pressläktaren i Peking och fotade herrarnas 100-metersfinal. Cool stuff, Kari Kuukka!

Wacky Tabacky

Läste helt apropå en artikel om snus i dagens NY Post med rubriken "Wacky Tabacky". Det är kul att se hur Amerikanarna uppfattar något som är normalt för oss. I artikeln beskrevs snus som ett bra alternativ till rökning. Svenskt snus är som tuggtobak paketerat i små prydliga tepåsar, var deras bedömning.

Reportern fann locket uppe på snusdosan där man lägger de använda portionerna, extra intressant. Han noterade mycket riktigt: "När såg du senast ett cigarettpaket komma med ett inbyggt askfat?".

Kaffe

Numera dricker jag inget kaffe. Varför vet jag inte. Jag bara slutade. Min relation med Starbucks har följdaktligen svalnat en smula. Lite trist då jag råkar gilla deras koncept.

När man reser inom USA och det har varit tighta deadlines så har ofta Starbucks fungerat som ett kontor. En god kopp kaffe och sen satte man igång att rulla hem bilder på deras ultrasnabba wireless. Om det var riktigt tight deadline så tog man kaffet efteråt istället. Får se om jag kommer till mina senses och börja dricka denna ädla dryck igen, det hör liksom till.

Monday, August 18, 2008

Att börja om på nytt

Alldeles nyss kom jag hem från ett jobb bara några kvarter ifrån där jag bor i Greenwich Village. Där på min favoritgata nära W4th Street fotograferade jag en svensk sångerska. Artisten vars namn jag inte kan avslöja innan storyn gått i tryck, har bott i New York i en månad. Hennes förkärlek till staden är påtaglig. Hon säger att hon fått börja om på nytt sedan hon flyttade hit. Varje spelning är för henne en opportunity. Hon utstrålade entusiasm.

Det fick mig att minnas hur jag själv kände det när jag flyttade till New York. Jag minns det som en befrielse. Att börja om på nytt. Om några år kommer jag tillsammans med min familj att göra det igen. Med entusiasm.

Sunday, August 17, 2008

Friday, August 15, 2008

Google

Okej, jag vet att min website är lite gammal och hängig, men detta tar priset. Kolla vad som kommer upp i Google när man söker på mitt namn. (Nä, nä det var inte jag som sökte, det var min kompis, kompis, brors, lillasysters hamster som råkade googla mitt namn) Finner speciellt den andra textraden lite problematisk:

Thursday, August 14, 2008

Golf

Golfaren Annika Sörenstam ska ju som bekant trappa ner på sitt tävlande. Vad gör man på sin fritid då? Spelar golf?

Wednesday, August 13, 2008

Video

Under dagen har jag farit runt på Manhattan och skjutit video för ett framtida projekt. Vad som slog mig är att det kommer fram sååå mycket mer folk och frågar om utrustningen: "Vart har du köpt videokameran?", "vilket stativ har du?" och "vilket märke är det på mikrofonen?". Jag får inte alls lika många frågor när jag har mina stillbildskameror. Nu ska jag ägna resten av dagen åt att fundera på varför.

Tuesday, August 12, 2008

What

Du vet att du inte är på den lyxigaste restaurangen när du får tre "what?" slängt i ansiktet, efter du frågat efter en meny.

Monday, August 11, 2008

Danielle


En 7 år gammal tjej som inte kunde prata eller äta själv upptäcktes i ett rum fullt av kackerlackor i ett hus nära Tampa, Florida. Flickans namn var Danielle, och hon hade levt nästan hela sitt liv i ett rum som var lika stort som en garderob.

Fotografen Melissa Lyttle och reportern Lane DeGregory berättar denna tragiska story i en multimediapresentation som håller världsklass.

Saturday, August 09, 2008

Norsk president


VG:s USA-korrespondent Kim Riseth ska nu sadla om och bli presidentkandidat (bilden). Tanken svindlar, USA kan alltså få sin första norska president..... Ska jag vara ärlig så är omslaget fejk (det är säkert!) Bilden fick Kim av mig i present på sin avskedsfest på Upper East igår, då han efter 3 år i New York ska flytta tillbaka till Norge. Good luck good friend!!

Friday, August 08, 2008

Thursday, August 07, 2008

Vince

New York baserade fotografen Vincent Laforet vet definitivt hur man packar inför ett OS.

Williamsburg igår Kl 21:36


Tar man en kort tunnelbanefärd med L-tåget ut mot Brooklyn, så hamnar man i hippa Williamsburg. I år har jag varit där en gång. Så då kan man ju undra varför jag åker dit så sällan när det är så nära? Jag tror bilden jag tog igår ger mig svaret, och i sanning en jäkla massa frågor också..

Tuesday, August 05, 2008

Teckning?

Före

Efter

Vet inte om det är någon mer än jag som noterat att många bilder inom reklam- och musikvärlden på senare år fått en "look" som för tankarna till en tecknad bild. Något som föralldel passar inom just det användningsområdet.

Bilden ovan tog jag för den norska dagstidningen VG, där den översta är så som den såg ut när den publicerades. Den nedre bilden är behandlad i photoshop för att visa trenden jag pratar om.

Hade det varit rätt av mig att skicka hem den nedre bilden för publicering? Mitt svar är nej. Tyvärr så slinker den typen av behandlade bilder ibland in i dagstidningarna i Sverige, något jag finner ganska oroväckande. Har jag belägg för min oro?

Monday, August 04, 2008

Turismen


Bilden som jag knäppte på Upper West Side tycker jag är ganska talande för situationen på Manhattan just nu. Turisterna strömmar hit och använder med glädje sina billiga dollar. Turistbussarna går i skytteltrafik kors och tvärs på Manhattan. De få New Yorkers som inte lämnat stadens hetta, går omkring och känner sig för ett ögonblick som en minoritet.

15 minuter


Enligt ett uttryck myntat av konstnären Andy Warhol, så kommer vi alla att ha 15 minuter av berömmelse i livet. Mina minuter spenderades på denna artikel i Borås Tidning. En fyndig rubrik och en fin bild tagen av min gamle jobbarkompis Bengt Lagerstedt. Värt varje minut.

Sunday, August 03, 2008

Mitt bidrag


Jag blev så inspirerad att jag nästan somnade när jag såg Darebergs bilder i hans senaste blogginlägg. Här kommer mitt bidrag, fotograferat i hörnet 6:e Avenyn och Bleecker Street i Manhattans Greenwich Village.

Saturday, August 02, 2008

Dansar bättre än sin far


För tillfället är jag utan min fru och dotter i New York, de njuter av den fantastiska svenska sommaren i några veckor till. Under tiden så tittar jag på detta klippet av min dotter Olivia. Som ni ser så behärskar hon flera olika dansstilar. De är som följer:

* Slow snake
* Stiff neck
* Quick snake
* Sitting duck