English (Google Translate)

Thursday, June 30, 2005

4th of July

USA's nationaldag "4th of July" är på gång. I år är det en långhelg då nationaldagen infaller på en måndag. Då är det populärt att ge sig ut ifrån Manhattan, vilket uppdagades för mig när jag försökte hyra bil.

Det finns ingen hyrbil att uppbringa på hela Manhattan, inte heller på någon av flygplatserna eller Jersey City eller Long Island eller White Plains eller...

Så jag säger det som Jessica Simpson sjunger om i sin senaste musikvideo: "These boots are made for walkin'". Är det det någon tröst? Jajamen, kolla in videon vetja.

Wednesday, June 29, 2005

Dåliga ursäkter

Ganska kul att se vad svenska folket kommer upp med för dåliga ursäkter när dom ställt till det.

Den sämsta (och dummaste) ursäkt jag har hört i mitt liv är följande:
-Tyvärr så serverar vi inte Cola Light under lunchtid.

Så sade en servitris på en pizzeria i Oskarshamn till mig när dom hade slut på sin Cola Light. Snacka om att underskatta sina matgäster. Men pizzan var god.

Monday, June 27, 2005

Lillebror

Pratade just i telefon med min tvillingsyster Petra. Hon är min favoritsyster. Inte enbart för att hon är min enda syster, utan mest för att hon är väldigt bra.

Hon bryr sig. Sån e hon. Hon känner ansvar för sin lillebror. Det är det hon kallar mig; lillebror. För hon är ju trots allt sju minuter äldre än mig.

Shop and drop

Woah, shopping är utmattande! Spenderade 6 timmar med Annelie på Woodbury Common igår. Shoppingkvoten för 2005, 2006 och högst troligen 2007 är fylld.

Sunday, June 26, 2005

Gunnar Gren

Såg en försynt kille sitta i trappan utanför grannhuset idag. Sean Lennon heter han. Det är Gunnar Grens son va?

Saturday, June 25, 2005

Blomallergi

Midsommar var kalaskul. Men inte huvudvärken som kom i dess ledband. Har de nåt med varandra att göra? Är det blommorna i majstången jag inte tål? Jag som inte ens dansade runt den.

Friday, June 24, 2005

Lunch

En midsommarlunch hos Johan T satt inte fel. Stämningen infann sig. Kan berott på Johans tjej Lisa. Min tjej Annelie uttryckte det så här:

-Lisa, du ser så svensk ut att jag får hemlängtan.

Midsommar

Idag ska det firas midsommar. Dom senaste två åren har det varit regnigt i NYC på just denna dagen. Utsikterna för en solig midsommar i år ser mycket bra ut. Jag har två tummar som jag håller. Krampaktigt.

En tradition i New York är att fira midsommar nere på Manhattans södra udde, i Battery Park. Där är det majstång, spelemän och traditionell svensk midsommarmat. Allt under frihetsgudinnan överinseende.

När jag tänker på det, så har jag inte firat midsommar i Sverige sedan 1995. Tio år!!! Time flies.

Thursday, June 23, 2005

Biffen 38 år

Ikväll firar Per "Biffen" Bjurman sin 38-årsdag på Great Jones Cafe. Need I say more.

Niclas svarade rätt

Niclas Sköld visste att bilden var tagen på Graceland i Memphis. Den coola duden som bodde där var förstås Elvis Presley. Niclas, en kotte kommer på posten!

Glaserad grankotte

Nu har jag förflyttat mig till en annan del av USA. Min kompis Biffen hade vänligheten att ta en bild på mig där.

I huset bakom mig bodde en gång en riiiiiiiktigt cool dude. Så cool att många fortfarande tror att han lever. Vem det är? Gissningar är välkommna. Vinnaren får en glaserad grankotte. I rosa.


Wednesday, June 22, 2005

Mississippi

Är för tillfället ute på resa. närmare bestämt i Philadelphia. Fast inte i delstaten Pennsylvania som man kan tro, istället ligger denna lilla orten nästan mitt i Mississippi. Ganska roligt att vara här eftersom jag aldrig varit i Mississippi förut. Anledningen till besöket är mindre roligt.

Edgar Ray Killen, 80 år, är en före detta Ku Klux Klan medlem som idag fälldes för ett dråp som utfördes på tre medborgarrättskämpar i Mississippi för 41 år sedan. Straffet kan bli upp till 60 år i fängelse. Snacka om livstid.

Fototillfälle gavs då Mr Killen fördes in och ut ur domstolsbyggnaden i sin rullstol. Vi fick stå på vardera sida av gången där han rullades ut. Problemet för oss fotografer var att han var omringad av 6-8 poliser under dessa få sekunder. Detta på grund av att risken för någon typ av attentat mot Edgar Ray Killen ansågs vara överhängande, med tanke på fallets karaktär.

Man fick helt enkelt försöka ta bilder mellan poliserna. Jag stack ut huvudet lite för långt och fick en välriktad dask av en polis. Ingen fara egentligen. Man överlever. Frågan är om Edgar Ray överlever sina problem med polisen.

Sunday, June 19, 2005

En grusplätt

Man kan undra vad 20 svenska grabbar gör på en grusplätt i Central Park, i höjd med 65:e gatan, en söndageftermiddag. Spelar fotboll intensivt i två timmar är svaret. Just nu har jag ont i muskler som jag inte ens visste att jag hade. Det blir så när man inte spelar så ofta. I grund och botten är fotbollen fortfarande densamma som jag kommer ihåg den från mina "glansdagar" på 80-talet. Fortfarande rund.

Saturday, June 18, 2005

Mr Flås

Idag sprang jag på rullband på mitt gym på 10:e gatan och 7:e avenyn. Tyvärr hamnade jag bredvid en herre som flåsade så högt och ihållande att jag nästan glömde av vad jag själv sysslade med. Tro mig, det är inte bra när man springer på ett rullband. Insåg omgående att jag inte kunde springa ifrån oljudet heller. Livet är fullt av osannolika problem, detta är ett av dom.

Friday, June 17, 2005

Snurrigt?

För bara någon timme sedan störtade ännu en helikopter i East River, precis utanför Manhattan. Det var den andra kraschen på endast fyra dagar. Snurrigt. Eller kanske inte?

Thursday, June 16, 2005

Excuse me!

När man tänker på det så är det en jäkla massa folk som traskar omkring på ön Manhattan samtidigt. Därför händer det allt som oftast att folk stöter till en när man går gatan fram. Egentligen har jag inga problem med med det om det inte vore för attityden man får kastad i ansiktet:
- Excuse me!!
Dom säger det på ett sådant sätt att man kan tro att det är deras medfödda rätt att stöta till en. Värst är att dom får det att låta som det var mitt fel. Hur hanterar man då detta? Här kommer några tips:

1) - Yes, excuse you, säger man lite lagom syrligt tillbaka.

2) Gå ständigt och tänk på att någon kan gå in i dig. När det väl händer är du beredd med fet-tacklingen tillbaka.

3) Du glömmer allt jag sagt och går istället runt på Manhattans gator och hanterar problemet som en riktig New Yorker. Du skiter helt enkelt i det.

Wednesday, June 15, 2005

Grande iskaffe

För att få min dagliga dos av kaffe kilade jag idag in på Starbucks (som finns i stort sett i varje gathörn på Manhattan i dessa dagar..) Istället för att använda sig av normala storlekar som small, medium och large på pappmuggarna så erbjuder Starbucks istället storlekarna tall, grande och venti. Personligen tror jag dom gör det för att man ska tro att man får mer för pengarna.

När det är varmt utomhus och man ändå vill ha kaffe, så är ju iskaffe en sval lösning. Så fick det bli. I storleken "grande" närmare bestämt. När killen bakom disken sträckte fram handen med min iskaffe i ett stadigt grepp, tyckte jag muggen såg väl liten ut. Något jag också påpekade. Killen fann sig snabbt:

- Nä, det är bara jag som har stora händer, replikerade han.

Hmm, jag tror jag är ett nytt försäljningstrick på spåret.

Tuesday, June 14, 2005

Sara i Syracuse mailar

Skoldpaddan du sag kan vara en snappingturtle , dom finns overallt har i NY state , och man ska inte satta fingrarna i deras mun for da kan det saga snap, snap...he he ( tydligen sa kan dom bita ganska hart)

Sara

Svar: Tur att jag inte hann undersöka det :)

Monday, June 13, 2005

Not guilty

Michael Jackson: "Not guilty". Att han inte moonwalkade ut från Superior Court i Santa Maria, är för mig en gåta.

En god morgon

Jag är ingen morgonmänniska, men jag gillar morgnar. Går det ihop? Det är ganska slitigt att dra sig upp på morgonen, men det är alltid värt det när man sitter med sin egenhändigt skummade cappuccino och en skål med favoritflingorna. Utanför fönstret ser man ett soldränkt West Village vakna till liv. På sedvanligt amerikanskt sätt slår man på TV:n, lagom till första sippen av cappuccinon. Ahhh, dagen kan börja..

Sunday, June 12, 2005

Fångad av en stormvind

Hugaligen. Idag stegade jag in i NoHos svettigaste jeansbutik. Aircondition? Nej nej. En liten fläkt i hörnet av butiken fick tydligen duga. Svetten lackade. Expediten var trevlig trots att hon hade gylfen öppen. Två par jeans fick det bli. Och ett gapskratt såklart, när Annelie gjorde en "Fångad av en stormvind" imitation framför den enda fläkten.

Saturday, June 11, 2005

Russell Crowe

Tänk om man skulle slänga en telefon i nyllet på folk varje gång man var arg. Då skulle man kanske inte ringa så mycket efter ett tag? Russell Crowe, en man känd for sitt temperament, gjorde just detta. Han slängde en telefon i ansiktet pa en anställd på Mercer Hotel tidigare i veckan. Russell blev följdaktligen arresterad. Det blev förstås stora NYHETER i entertainment världen.

Samma dag får jag ett telefonsamtal från Biffen. Vi får i uppdrag att kolla in vad som händer på hotellet i SoHo. Väl på plats blir vi snabbt på det klara med att vi inte är ensamma där. En maaaaassa annan media från hela världen är på plats. Nån typ av timing hade vi dock. Helt plötsligt dyker Russell's bil upp utanför hotellet. Fast ingen Russell. Ut kliver tre snubbar som ska hämta Mr Crowe's tillhörigheter som blivit kvar efter hans snabba "avfärd".

Nu börjar då den underbara mediahysterin (bilden). Alla dyker på det stackars klädstället som förs ut till bilen. Om man inte visste bättre, kunde man tro att det var det viktigaste klädstället i världen. I mitt stilla sinne tänker jag att nog har man ett varierande yrke. Just another day at the office...


Friday, June 10, 2005

Ishuffle

Är beroende av min Ishuffle tror jag minsann. Har den med på gymet, när jag cruisar Manhattans gator och till och med när jag jobbar (eller i väntan på att börja fota). Den av låtarna som rullar klart mest är "Wonderboy" med "Tenacious D". Sångare är skådespelaren Jack Black. Förvånansvärt bra om du frågar mig.

Ibland får man vad man ber om

För några dagar sedan slog sommaren till i New York. Som en gigantisk slägga ungefär. Det har vart så luftfuktigt att grannens pudlar tappade krullet. Det är lätt att man blir gnällig när det blir så varmt. Personligen får jag svettanfallen Allan så fort jag kliver utanför dörren. Man ska inte klaga visar det sig, idag regnar det i New York..

En bilfärd

Igår körde jag bil tillsammans med den norska reportern Eline Dalland i sammanlagt 7 timmar. Vi gjorde ett jobb upstate New York. Man inser hur stor staten är när man bara kör och kör och i slutänden fortfarande är kvar i New York State. Naturen är ju förstås underskön. Man kan inte få för mycket av det när man normalt sett ser en tripp till Central park som värsta naturorgien. Under färdens gång såg vi hela 11 rådjur. Ledsamt nog var 8 av dom döda, liggandes vid vägrenen. Lustigt, jag har aldrig sett nåt sånt i Sverige. Om man tar som exempel en bilfärd mellan Göteborg och Stockholm, en resa som tar ca 4h. Jag har aldrig sett ett rådjur eller en älg ligga vid vägrenen. Min slutsats är att; viltstängsel rules. Nåt som förvånade mig om möjligt ännu mer var en halv meter lång sköldpadda som i maklig takt gick över vägen. En sköldpadda i New York? Gissar att min kunskap om naturen är grymt begränsad. Såvitt jag vet så klarade sköldpaddan det över, men jag såg i backspegeln att han var centimetrar ifrån att bli en padda utan sköld.